Smullen van Ibiza

Ibiza staat bij de meeste mensen bekend als de uitgelezen bestemming om te feesten. Maar het prachtige eiland in de Balearen biedt veel meer dan dat. Exotische stranden, zoutvlaktes, gezellige dorpjes, hotels in alle klassen, superleuke bars en verfijnde gastronomie: op Ibiza kan men blijven (ontdekken). Vorig jaar hadden wij het al even over HEART Ibiza, het resultaat van de samenwerking tussen Ferran & Albert Adrià, beter bekend als de El Bulli broers, en Cirque du Soleil. Dit jaar trok de njam!-redactie terug richting Ibiza en gingen we op zoek naar enkele authentieke, toegankelijke adresjes. En ook op dat gebied stelde het eiland niet teleur! We geven je graag een overzicht van onze favoriete restaurantjes van deze reis.

Es Rebost de Can Prats (San Antonio)

Es Rebost de Can Prats is een restaurant waar je nog kan genieten van de échte traditionele keuken uit Ibiza. Zo serveren ze er de ‘enciam de crostes i peix sec de formentera’: een traditionele salade afkomstig uit Formentera, een prachtig eiland vlakbij Ibiza, met gebakken brood, gedroogde kabeljauw, tomaat, en look. Ook de ‘Cassola Es Rebost’ is fantastisch: een geurend stoofpotje van verse vis en zeevruchten, met look en kruiden. Afsluiten doe je met de ‘Flaón’: een heerlijke taart met het lokale kruid ‘hierba buena’ (een soort munt), anijs, geklopte room, boter en gebrande suiker. Tip: je plant best geen date meer na dit restaurant, want ze werken er zéér graag met look.


Website Es Rebost de Can Prats

El Carmen (Cala d’Hort)

Het eten in dit gezellige restaurant is waarschijnlijk niet het beste op het eiland, maar het uitzicht is dat misschien wel. El Carmen is immers gelegen op het strand van Cala d’Hort, met prachtig uitzicht op de mythische rots Es Vedra. Wij proefden er van gegrilde inktvis met look en citroen, en een prima paella met zeevruchten. Die paella is er trouwens een van de huisspecialiteiten. Afsluiten deden we Ibiza-gewijs met een glaasje Hierbas. Je kan je moeilijk een betere locatie indenken om van deze kruidige likeur te genieten! Voor de tafeltjes buiten, en zeker die aan de rand met het beste uitzicht, moet je in het hoogseizoen reserveren.

Website El Carmen

Sa Capella (San Antonio)

Sa Capella ligt op een heuvel net buiten het centrum van San Antonio. Het restaurant is gevestigd in een oude kerk en de sfeer is dan ook uniek! Je kan kiezen voor een tafeltje binnen (romantisch interieur, maar nogal warm) of buiten (minder romantisch, maar koeler). Sa Capella is bekend om de succulente vleesbereidingen. Wij kozen voor de ‘double ox T-bone steak with salt pieces’: een enorm stuk vlees, dat na je goedkeuring versneden wordt in kleinere stukjes die je zelf kan afbakken op een kleine tafelgrill. Afwerken doe je naar eigen smaak met grof zeezout en olijfolie.

Website Sa Capella

S’Espartar (Sant Josep de sa Talaia)

S’Espartar is een restaurant dat vooral bij de Spanjaarden zelf geliefd is. En dat is meestal een goed teken. Wij kwamen er ook terecht op aanraden van een Spanjaard en waren direct overtuigd. Het restaurant ligt op de weg naar het strand Cala Tarida en geeft uit op de bergen en de zee. Specialiteiten zijn de bereidingen met verse vis en zeevruchten, en de paella’s. Wij genoten er van een immense plateau fruits de mer, gegrild met lokale kruiden. In het gezelschap van een lekker flesje Spaanse cava hadden we er een prachtige namiddag. Hier komen we zeker terug!

Website S’Espartar

Sa Nansa (Eivissa)

Onze laatste tip is restaurant Sa Nansa, gelegen in Ibiza stad, vlak naast de bekende discotheek Pacha en recht tegenover het Pacha hotel. De ideale locatie voor wie de maag wilt vullen voor een stevige nacht in deze discotheek! Maar je komt hier natuurlijk in de eerste plaats voor het eten. Chef Pedro is een echte visliefhebber en stelt zijn gasten graag een menu op maat voor. Wij maakten er kennis met ‘zeekomkommer’, een delicatesse die je vooral vindt in Azië en Portugal. Maar ook voor de kusten van Ibiza leeft dit merkwaardige, komkommervormig diertje. We proefden er ook van de ‘Gamba Roja’ uit Ibiza, gegrilde inktvisjes en paella. Al dat lekkers wordt begeleid door lekkere Spaanse wijnen en natuurlijk een glaasje Hierbas om af te sluiten.

Website Sa Nansa


Sven van de njam!-redactie

Lees ook...