Blog in de kijker – Kris Kookt

Deze maand zetten we culinaire blogger Kris Kookt in de kijker. Kris blogt al sinds 2011 en brengt op zijn website een diverse mix van recepten, drankjes, reizen en restaurantverslagen. Gin vormt daarbij een thema dat vaak terugkeert. Kris gaat de uitdaging aan om dit edele vocht te combineren met diverse hapjes en gerechten. Wij vroegen aan Kris waar hij de mosterd haalt.

Kris Kookt

We beginnen bij het begin: waar is bij jou de liefde voor gastronomie ontstaan?

Mijn passie voor gastronomie gaat ettelijke jaren terug.  Als klein jongetje bracht ik al veel tijd door in de keuken. Ik maakte toen koekjes, cakes en desserts voor familiefeesten. Thuis kookte mijn moeder altijd met verse producten van de markt en de slager. De liefde voor lekker eten heb ik dan ook met de paplepel meegekregen.

Ik ben mijn studies gestart in een bouwrichting maar na 2 jaar koos ik voor hotelschool. Mijn moeder volgde trouwens avondschool aan diezelfde hotelschool. Spijtig genoeg ben ik in 2008 mijn moeder verloren, maar onze gedeelde passie voor gastronomie blijft bestaan.

Hoe vertaal je vandaag deze liefde voor gastronomie?

De reden waarom ik met mijn blog ben gestart, is omdat ik een  alternatief wilde bieden voor de gekende Belgische combinatie ‘vlees met groenten en aardappelen’. Ik bied haalbare, originele en lekkere doordeweekse gerechten. De laatste jaren is het aanbod op mijn blog echter uitgebreid naar andere recepten, hapjes en cocktails. Voor ieder wat wils, dus! Naast deze recepten deel ik ook mijn restaurantervaringen, evenementen en culinaire tips voor op vakantie. 

Daarnaast mag ik me gelukkig prijzen met een vriendin die ook enorm houdt van lekker eten en een goed glas wijn. Voor verjaardagen kopen wij dus geen cadeautjes, maar gaan we lekker op restaurant (lacht)! Ook tijdens onze vakanties staat lekker eten centraal. Op restaurant gaan, wijnboeren bezoeken, en gastronomisch genieten: dat is voor ons echt vakantie!

Hoe ben je met je blog begonnen?

Ik ben eigenlijk gestart zonder een plan. Ik zocht gewoon een manier om mijn recepten te delen met familie, vrienden en collega’s. Mijn broer startte de blog voor mij en zonder dat ik het zelf door had, was ik aan het bloggen over lekker eten. Het leuke aan de blog is dat ik zelf elke dag blijf bijleren en ontdekken.

Wat zijn de leukste reacties die je al op je blog hebt gehad?

Ik kreeg kippenvel toen in ik de supermarkt iemand zag lopen met een uitgeprint recept van mijn blog. De mailtjes en reacties op de blog met complimenten over een recept zijn ook erg fijn.

Wat wil je graag nog met je blog bereiken?

Mijn blog is een hobby die een klein beetje uit de hand is gelopen. Maar hobby’s moeten natuurlijk plezant blijven en daarom wil ik niet te veel doelen of deadlines opstellen. Wel blijf ik steeds openstaan voor interessante opportuniteiten.

Welke andere bloggers vormen voor jou een inspiratie?

Op restaurantgebied houd ik vooral ‘Be-Gusto’ in de gaten: ik deed al  veel ontdekkingen via zijn blog. De projecten rond het brouwen van bier op ‘Hot Cuisine de Pierre’ zijn ook altijd wel leuk. ‘Cookameal’ heeft een leuke schrijfstijl en lees ik ook regelmatig.  

Kris Kookt

Gin & tonic is een thema dat we vaak terugvinden op je blog. Hoe ben je daarop gekomen?

Mijn eerste ervaring met gin & tonic foodpairing was tijdens een voorstelling in The Glorious. Daar is mijn interesse in deze combinatie ontstaan. Gin & tonic word veelal geschonken als aperitief. Bij een aperitief horen natuurlijk hapjes, maar deze hapjes kunnen de smaak van de Gin & tonic verloren doen gaan. Zo kwam ik op het idee om bij verschillende Gin & tonics een origineel en bijpassend hapje te zoeken. Op deze recepten komen enorm veel leuke en lovende reacties.

Welk thema vind je zelf het leukste om over te schrijven?

De foodpairings met gin zijn enorm leuk om te doen. Maar natuurlijk ook de restaurants, evenementen en vakanties. Eigenlijk alles, dus (lacht)!  

Van welke keuken houd je zelf het meeste?             

Ik houd van alle keukens: ieder land en iedere streek heeft immers lekkere specialiteiten. De Italiaanse keuken vind ik fantastisch, dat is vakantie op je bord. Maar na een korte trip naar Vietnam vorig jaar ben ik ook verkocht aan de Aziatische keuken. Gezond, eenvoudig en heerlijk gekruid met verse kruiden.

Wat zijn je favoriete restaurants in binnen- en buitenland?

In het buitenland zijn dat zeker Pure C & Likoké. Bij Likoké bijvoorbeeld is een gerecht meer dan de ingrediënten: het is een verhaal, een gedeelde passie. Smaaksensaties en originaliteit staan daar voorop.

In het binnenland zijn er verschillende toffe restaurants, maar ik heb zeker goede herinneringen aan De Godevaart, La Menuiserie, Table de Maxime, Cuchara & In de Wulf. Allemaal restaurants die we dit jaar graag opnieuw willen bezoeken. Ook de restaurants uit de Bistronomie gids zijn meestal heel fijn.

En… wat is je favorieten Njam!-programma ;-)?

De sterrenkaart en de programma’s met de Vietnamese Quyên. Ik ben ook wel benieuwd naar jullie nieuwe programma ‘De Gezonde Goesting’!

Bedankt Kris, en nog veel succes!

Kris zijn leuke blog ontdek je op www.kriskookt.be.

 

Lees ook...