10 heerlijke BBQ & grillrestaurants

Weer of geen weer, de zomer betekent barbecue. Een sappig stukje vis of vlees op de grill, kruidig gerookte groentjes, een patatje in de schil … Heerlijk! En barbecueën, dat hoef je niet altijd thuis te doen. Er zijn in België verschillende leuke restaurants waar je kan grillen zonder werk vooraf of nadien. Door de toenemende populariteit van kwaliteitsvlees komen er zelfs maandelijks nieuwe grillrestaurants bij. De njam!-redactie selecteerde 10 adresjes waar het deze zomer heerlijk peuzelen is.

Black Smoke (Antwerpen)

Black Smoke groeide in no time uit tot een van de bekendste BBQ-restaurants van ’t stad. Je kan in dit restaurant, gelegen op de site van de Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck, terecht in de bar, in het BBQ-restaurant én in de rooftop bar. Alles draait er om ambacht en de gerechten worden er bereid op ‘smokers’ (met hout gestookt) of op een unieke Argentijnse parrilla grill. De rooftop bar wordt zeker een van de Antwerpse hotspots deze zomer!

Elckerlijc (Maldegem)

In restaurant Elckerlijc staat Peter De Clercq, Wereldkampioen Barbecue 2003, aan de grill. Hij rijpt zijn vlees zelf en grilt de stukken boven verschillende soorten gearomatiseerd hout om zo smaaknuances te bekomen. De groenten, fruit, kippen en andere ingrediënten komen uit de eigen ‘Elckerlijc farm’, gelegen net tegenover het restaurant.

Món (Antwerpen en Wilrijk)

Bij Món kan je (onder andere) terecht voor kwaliteitsvlees (van eigen productie), vers gegrilde vis, en heerlijke groenten, bereid op de Josper grill op 400 graden. Zo behouden de ingrediënten een perfecte textuur en verlies je niets van smaak. Món Antwerpen is gelegen in een mooi gerestaureerd hoekpand op de Sint-Aldegondiskaai 30 in Antwerpen (mét terras!), Món Wilrijk kan je ontdekken in een prachtig kasteel in Wilrijk.

Sticky Fingers BBQ (Leuven, Gent en Antwerpen)

Sticky Fingers staat voor smakelijk kluifplezier straight from the grill. In deze laagdrempelige restaurants - populair bij studenten – kom je genieten van Low & Slow BBQ, sappige hamburgers en hotdogs en vele andere lekkere gerechten. Servetten zijn gelukkig inbegrepen!

Butcher’s Dining (Bistro De Laet & Van Haver) (Hove)

Butcher’s Dining is het restaurant van topslager Luc De Laet & Peggy Van Haver. Dit koppel begon met een beenhouwerij in Hove en zijn ondertussen verantwoordelijk voor een groothandel, een restaurant, een tweede beenhouwerij in de Antwerp City Brewery en een heuse Butcher’s gin. Het vlees uit de beenhouwerij kan je proeven in verschillende toprestaurants in binnen- en buitenland en in hun eigen restaurant (‘vers van de grill’) in Hove.

Carcasse (Koksijde)

Restaurant Carcasse is het restaurant van topslager Hendrik Dierendonck in Koksijde. Hier kom je voor vlees van topkwaliteit dat rechtstreeks uit de slagerij op je bord komt. Maar ook de geroosterde hoevekip kunnen we je warm aanbevelen!

Colonel (Brussel)


Bij Colonel in Brussel staat alles in het teken van het edele rund. Worst, gerijpte charcuterie, rundscarpaccio, americain, … Zelfs voor we tot het betere grillwerk overgaan, is vlees hier al wat de klok slaat! De mooie stukken voor het hoofdgerecht worden ook hier op de Jospergrill gebakken.

Brasa (Knokke)

Brasa is de spin-off van het sterrenrestaurant Cuines,33. Brasa betekent grill in het Catalaans en hier geniet je van vers gegrild vlees, gegrilde kreeft en lekkere vis. De bijgerechtjes zijn creatief en zorgen voor een pittige toets. Ook de langzaam gegrilde ananas met gezouten karamel is overheerlijk!

M-eatery (Mechelen)

M-eatery een van de beste grillrestaurants van Vlaams-Brabant. Hier kom je smullen van gerechten bereid onder de Josper grill zoals gegrilde mergpijpjes, premium vleessoorten of gegrilde kreeft en vis. Ook de desserts worden hier gegrild, zoals de gegrilde babybanaan met karamel.

Brochetto (Heist-op-den-Berg)

Minder gastronomisch dan bovenstaande opties, maar wel op en top barbecue! Bij Brochetto kan je - zoals de naam het verraadt - terecht voor gegrilde brochettes à volonté. De tafelbarbecues zorgen hier gegarandeerd voor animo en dit is dan ook prima keuze voor een familiemaaltijd.

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...