Champagne, Cava of Prosecco? 10 sprankelende weetjes over bubbels!

Bij njam! zetten we graag elk seizoen een lekker product in de kijker. Van bier tot boter, van cava tot champignons: wij bieden je graag inspiratie om van elke moment een culinair feest te maken. Deze keer is het de beurt aan schuimwijn. Want met de feestdagen voor de deur krijgen we (nog meer) zin in bubbels!

Champagne 

Laten we starten met de koning(in) van de schuimwijn: champagne. Champagne wordt geproduceerd in de Champagnestreek en enkel schuimwijnen uit deze regio mogen de naam dragen. Bovendien wordt de wijn altijd gemaakt volgens de erkende ‘méthode traditionnelle’ (het proces van gisting waardoor de wijn mousserend wordt) en meestal met drie verschillende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Champagne is dus aan verschillende regels gebonden en vandaar ook de exclusiviteit!

Cava 

Cava is afkomstig uit Spanje en is niet regio gebonden. Je kan dus op verschillende plaatsen in Spanje lekkere ‘lokale’ cava’s vinden. Cava wordt meestal gemaakt van de druivenrassen Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Daarnaast is het productieproces nagenoeg hetzelfde als champagne. De meeste cava’s zijn echter goedkoper en dat verklaart ook hun populariteit. En er zijn vandaag ook vele cava’s van topkwaliteit!

Prosecco 

Een derde zeer bekende schuimwijn is prosecco. Deze schuimwijn is afkomstig uit Italië en prosecco is zowel de naam van de druif als de wijn. Deze schuimwijn is over het algemeen fruitiger dan champagne en cava en heeft minder bewaarpotentieel. Je vindt prosecco in de varianten ‘tranquilo’ (niet mousserend), ‘frizzante’ (half mousserend) en ‘spumante’ (meer dan drie bar druk, dus meer mousserend).

Brut, Sec, Doux, Dulce?

Schuimwijnen worden ingedeeld naargelang de zoetheid (= het aandeel suiker in de wijn). Brut nature is de droogste variant (minst zoet), doux of dulce is de zoetste variant. Sec of demi-sec (of seco in het Spaans) valt daartussenin.

Belgische bubbels

Bubbels komen zeker niet alleen uit Frankrijk, Spanje of Italië! Zowat elk land produceert tegenwoordig zijn eigen schuimwijn. En dat is in België niet anders. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat de Champagnestreek slechts zo’n 250 kilometer van Brussel ligt. Onze eigen schuimwijn wordt net als de traditionele champagne geproduceerd en we mogen er best trots op zijn! Ze wordt meestal gemaakt in het Heuvelland, Haspengouw, de Maasvallei en Voerstreek. Onze tip? Chardonnay Meerdael, een verfrissende schuimwijn die reeds verschillende prijzen won.

Pop = flop

Een schuimwijnkurk laten knallen, zorgt voor een feestelijk effect maar is eigenlijk not done. Door de knal komt er immers (veel) meer koolzuurgas vrij en heb je dus minder bubbels in je glas. En dat willen we juist niet! Enkele vuistregels om je fles subtiel te openen:

  • Nooit met de fles schudden
  • Houd de kurk met je linkerhand stevig vast en draai met je rechterhand aan de onderkant van de fles
  • Als je voelt dat de kurk lost komt, houd ze dan een beetje tegen zodat ze rustig ‘met een zuchtje’ uit de fles komt
  • Wil je toch graag uitpakken? Leer dan hoe je moet ‘sabreren’ (de fles met een sabel openen). Ontdek in dit grappig filmpje hoe het moet!

Bewaren

Op de vraag als je schuimwijn kan bewaren, is er geen eenduidig antwoord. Dit is immers afhankelijk van de druiven, de kwaliteit, de afkomst, enzovoort. Informeer je daarom goed bij aankoop. Als je de schuimwijn bewaart, doe dit dan in een koele en donkere ruimte

Bubbels als aperitief en/of bij de maaltijd

Schuimwijnen – en zeker de drogere varianten – zijn uitermate geschikt als aperitief. Licht, fris en de ideale stimulans voor je smaakpapillen. Een droge schuimwijn zet de maag open waardoor je honger versterkt wordt. Je serveert de drank best niet te koud, ongeveer op 10 graden. Zo komt de smaak nog beter vrij. Oude, gelagerde kwaliteitschampagnes kan je ook bij de maaltijd serveren.

Welk glas? 

Het champagnefluitje, het bekendste champagneglas, is het meest feestelijke glas om bubbels te serveren. Voor een optimale smaak is het echter beter om te kiezen voor een glas waarin de drank ruimte en dus meer zuurstof krijgt, zoals een wijnglas. Je zal de geur en de smaak beter kunnen waarnemen en de bubbels blijven ook langer.

Bubbels voor de kids 

Bij njam! denken we graag aan de kleine snoepers. En ook voor hen zijn er bubbels! Zo kan je kiezen voor de bekende Kidibul, maar eigenlijk is het nog leuker om je eigen ‘kids-champagne’ te maken. Gebruik hiervoor druivensap en een vruchtensiroop naar keuze en leng dit mengsel aan met spuitwater. Zo kunnen de allerkleinsten ook mee toosten!

Recepten 

We ronden graag af met enkele cocktails met bubbels:

Breakfast Martini Bellini

Pimm's Royal


Lees ook...